WAT IS LASSEN? – DEFINITIE, PROCESSEN EN SOORTEN LASSEN

Lassen is een fabricageproces waarbij twee of meer onderdelen aan elkaar worden gesmolten door middel van warmte, druk of beide waarbij een verbinding wordt gevormd terwijl de onderdelen afkoelen. Lassen wordt meestal gebruikt op metalen en thermoplasten, maar kan ook op hout worden gebruikt. De voltooide lasverbinding kan een lasverbinding worden genoemd.

Sommige materialen vereisen het gebruik van specifieke processen en technieken. Een aantal wordt als ‘onlasbaar’ beschouwd, een term die gewoonlijk niet in woordenboeken voorkomt, maar nuttig en beschrijvend is in de techniek.

De onderdelen die worden samengevoegd, worden een moedermateriaal genoemd. Het materiaal dat wordt toegevoegd om de verbinding te helpen vormen, wordt vulmiddel of verbruiksartikelen genoemd. Door de vorm van deze materialen kunnen ze worden aangeduid als moederplaat of pijp, toevoegdraad, verbruikbare elektrode (voor booglassen), enz.

Verbruiksmaterialen worden meestal gekozen om qua samenstelling vergelijkbaar te zijn met het moedermateriaal, waardoor een homogene las ontstaat, maar er zijn gevallen, zoals bij het lassen van bros gietijzer, wanneer een vulmiddel met een heel andere samenstelling en dus eigenschappen wordt gebruikt. Deze lassen worden heterogeen genoemd.

metaalbewerking.linkgoed.nl/
metaalbewerking.startmee.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.