Wat zijn de soorten lassen?


Verschillende lassers hebben hun eigen favoriete lastechnieken, maar er zijn enkele basisstijlen die ze allemaal volgen. Een gemeenschappelijke factor in alle stijlen is dat ze een metalen zwembad creëren en er een elektrode of metalen staaf doorheen duwen (of trekken, afhankelijk van de gebruikte methode en de persoonlijke voorkeur van de lasser). U moet gelijkmatig tussen de twee stukken metaal werken om ervoor te zorgen dat ze allebei goed zijn gelast.

Er zijn typen kernlassen en kunnen in verschillende omstandigheden worden gebruikt, afhankelijk van het type metaal dat wordt gebruikt en het vaardigheidsniveau van de lasser.

MIG-lassen
Dit type lassen is de meest voorkomende onder beginners. Bij lassen met metaalinert gas (MIG) wordt een elektrische stroom opgewekt tussen de twee metalen voorwerpen die met elkaar verbonden moeten worden. Een lasdraad fungeert als de elektrode om de stroom te leveren.

Wanneer de lasdraad in contact komt met het metaal ontstaat er een compleet circuit. Wanneer de draad een beetje van het metaal wordt weggetrokken, ontstaat er een elektrische vonk die heet genoeg wordt om het uiteinde van het metaal te smelten (de temperatuur aan dit uiteinde zal oplopen tot een paar duizend Fahrenheit) van de twee objecten die moeten worden gesmolten en de lasdraad. Zodra de gelaste objecten zijn afgekoeld, is er een zichtbare lijn (naad) waar de twee uiteinden elkaar ontmoeten.

De lasdraad wordt losgelaten uit een laspistool en wordt tijdens het hele proces naar de metalen toegevoerd die worden gelast terwijl het blijft smelten. Het laspistool laat ook gas vrij om de lucht rondom te ontsmetten en de las te beschermen tegen gassen zoals stikstof, enz.

MIG-lassen wordt ook wel Gas Metal Arc Welding (GMAW) genoemd.

MIG-lassen?
Aangezien dit de gemakkelijkste vorm van lassen is, gaan we er dieper op in:

Het MIG-lasapparaat heeft een aardklem die het elektrische circuit tussen de lasser, het laspistool en de te lassen metalen voltooit. Zorg er daarnaast voor dat u de handleiding van de lasser grondig doorneemt.

MIG-lassen is ideaal voor dikkere metalen, maar u moet de spanning goed beheren om te voorkomen dat u door het metaal brandt, metaalklonten creëert of uw metaal laat oxideren.

Zorg ervoor dat de lasser van de gastank de juiste mix van gassen heeft met een ideale druk, en je bent klaar om te gaan.

TIG-lassen
Tungsten Inert Gas (TIG) lassen vereist een hoog niveau van vaardigheid en precisie. Net als bij MIG wordt er een elektrode gebruikt, maar in plaats van een draad die in de gelaste metalen wordt gevoerd, gebruikt deze methode een wolfraam metalen staaf in het laspistool. De lasser is uitgerust met een laspistool en een vulstaaf. Net als bij MIG-lassen ontstaat er een elektrische boog die het metaal en de vulstaaf smelt om de twee metalen aan elkaar te lassen. Het pistool stoot ook een gas uit om het te lassen metaal af te schermen.

Bij TIG-lassen kan de stroom die door het circuit loopt, worden aangepast via een pedaal op de TIG-machine. Dit verlaagt of verhoogt in wezen de temperatuur en zorgt ervoor dat het metaal geen thermische schok ervaart en broos wordt.

In dit proces werken de lassers in een heen en weer beweging, waarbij ze de staaf constant in en uit de metalen poel dompelen die wordt gecreëerd door de metalen en wolfraamstaaf die door de hitte smelten.

TIG-lassen wordt ook wel Gas Tungsten Arc Welding (GTAW) genoemd.

Meer informatie:

https://metaalbewerking.linkmee.nl/

https://gereedschap.vinddirect.nl/
https://hijskraanonderhoud.expertpagina.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.