Wat is een Nishikigoi? – Geschiedenis van koivissen uitgelegd en betekenis

Leer de geschiedenis van koivissen (Nishikigoi) en hoe ze zulke prachtige levende juwelen werden. Lees over hun Japanse oorsprong van de karper en het lange selectieproces dat zulke sterke lichaamsvormen met levendige kleuren heeft gecreëerd.

Nishikigoi definiëren: Japanse koivissen

De naam “Nishikigoi” was een term die 200 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt in een dorp in de prefectuur Niigata in Japan.

De eerste Nishikigoi werd geproduceerd door boeren die zwarte karpers (of Magoi) fokten als voedselbron om strenge winterse weersomstandigheden te overleven. Het resultaat hiervan was een levendig gekleurde karper met een bewonderenswaardig figuur dat zich onderscheidde van de rest met zijn zeldzame schoonheid. Naarmate het bewustzijn groeide, begonnen velen Nishikigoi te waarderen als een mooi kunstwerk.

Koi is een homofoon voor een ander woord dat in het Japans “genegenheid” of “liefde” betekent; koi zijn symbolen van liefde en vriendschap in Japan naast vele andere symbolen.

Koi worden een universeel symbool van vrede over de hele wereld.

In de Heian-periode (794-1185) waren koivissen al populair en werden ze gehouden door edelen in Japan. De edelen genoten ervan hun koi te voeren met “Fu”, dat werd behandeld als een kostbare voedselbron en nog steeds door mensen wordt gegeten. Van koi werd gezegd dat ze rustig naar de oppervlakte kwamen als ze de Fu besprenkelden, zonder te klauteren van hebzucht. Door zowel de kostbare Fu te delen als het bescheiden gedrag van de vissen te observeren, koesterden mensen een vrede in hun hart. Dit was een zachtheid die van kind op kind kon worden doorgegeven, en is dat sindsdien gebleven.

In het heden is het nogal moeilijk om een ​​land te vinden waar geen koi-hobbyisten zijn. Mensen over de hele wereld worden aangetrokken door de “vreedzame” en “vriendelijke” eigenschappen van de koi. De therapeutische effecten van het observeren van en omgaan met vissen wordt alom gekoesterd, ze zien zwemmen is melodieus en ontspannend. Omdat koi zoetwatervissen zijn, kun je bijna overal een ontspannende koivissentuin creëren.

De betekenis van Nishikigoi
Bekend als het nishikigoi-patroon nishiki “zwemmend (of levend) juweel”, komt de unieke naam voor deze koi-vis van het Japanse woord “nishiki”, wat traditioneel mooie of elegante dingen betekent.

In het oude Japan waren er 4 schatten Kin (goud), Gin (zilver), Sango (koraal) en Aya Nishiki (figuurbrokaat), en er wordt gezegd dat de naam “Nishiki-goi” is vernoemd naar “Aya-Nishiki ”. Nishikigoi wordt ook vaak vergeleken met de veelkleurige brokaatpatronen van de Japanse traditionele geweven zijden stof, “kimono”, bekend om zijn levendige maar delicate kleuren en opvallende schoonheid.

“Ggoi” of koi is wat de Japanners eenvoudigweg karpervissen noemen die bedoeld zijn om te worden gegeten. Dus je zou kunnen zeggen dat Nishikigoi “levende juweel koi” betekent

Oorspronkelijk gemaakt als een consistente voedselbron in Japan, evolueerden deze karpers of koi al snel tot een siervis die velen in hun tuinvijvers hielden om schoonheid of glans toe te voegen.

Toen het concept van deze ‘levende sieraden’ zich uitbreidde, begonnen de koi al snel succes, ambitie, doorzettingsvermogen en vooruitgang in het leven te symboliseren. Er wordt gezegd dat een Nishikigoi zijn een vis is die slaagt in het leven.

Daarom zouden Japanners die huizen bouwen een vijver in hun tuin toevoegen en Nishikigoi daar houden als een manier om te betekenen dat de heer des huizes zich voldaan voelt. We raden je natuurlijk aan om onze Japanse koivissen te koop te kopen om echt te ontdekken hoe ze meer schoonheid en balans in je huis kunnen brengen.

Meer lezen over koi:

https://koikarper.beginthier.nl/

https://dieren.startpagina.net/

https://koikarper.allepaginas.nl/

https://dieren.linkkwartier.nl/

https://dierenvoeding.linkplein.net/

https://webshop.linktotaal.nl/

https://dieren.beginspot.nl/
https://dierenvoeding.starttopper.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.