VOL Basisprincipes voor hijsen – kranen

Een van de meest essentiële taken waarvoor een kraanmachinist verantwoordelijk is, is het hijsen en optuigen van verschillende materialen. Deze materialen moeten van de grond worden getild en naar verschillende hoogtes worden gebracht op basis van het type project. Het is van vitaal belang dat de machinist de basisprincipes van kraanoptuiging begrijpt en hoe het hijsen van materialen onder verschillende hoeken een directe invloed heeft op het type kraan en optuigapparatuur dat nodig is.

Dit gaat verder dan weten hoe de tuigage op de kraan moet worden aangesloten. De machinist moet volledig op de hoogte zijn van de werking van de kraan, de maximale belastingslimieten en andere dergelijke factoren. Ook de kraan zelf moet in goede staat verkeren zonder gebreken. Anders kan een gebrek aan vaardigheid van de machinist of een gebrek aan prestaties van de apparatuur leiden tot ernstige, kostbare en gevaarlijke ongevallen.

Hoe wordt hijsen gedaan?

Hijsen en tuigen wordt meestal uitgevoerd met draagbare of mobiele kranen. Dit kunnen alles-in-één kranen zijn, waarbij de kraan op de achterkant van een groot vrachtwagenachtig voertuig is gehuisvest of zijn eigen draagbare voertuig is.

Sommige modellen zijn ook semi-permanente installaties, waarbij de kraan naar de bouwplaats wordt getransporteerd en vervolgens wordt opgesteld op een bepaalde locatie waar deze het meeste voordeel oplevert. Bij hoogbouwprojecten kan bijvoorbeeld een Spyder-kraan tijdelijk worden opgesteld op de bovenste verdiepingen van de constructie en periodiek worden verplaatst naarmate het gebouw hoger wordt.

De primaire functie van hijsen en tuigage is het transporteren van essentiële apparatuur en materialen naar locaties waar ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor werknemers. Dit proces helpt de risico’s te elimineren van het handmatig transporteren van apparatuur en materialen op steigers, wat moeilijk en gevaarlijk kan zijn.

Bovendien zijn hijs- en rigging ontworpen om extreem zware lasten op te tillen die anders onmogelijk met de hand zouden kunnen worden uitgevoerd. Ter illustratie: een zware draagbare generator moet tien verdiepingen omhoog worden getild waar arbeiders hem kunnen gebruiken om stroom te leveren. Handmatig transporteren van de generator is vanwege het gewicht van de generator niet haalbaar.

Bovendien moet de generator correct zijn opgesteld om rekening te houden met verschuivingen in de belastingslimieten die veranderen op basis van de hoek van de generator wanneer deze tien verdiepingen wordt opgetild. In ons voorbeeld zou het gebruik van een mobiele kraan de beste oplossing zijn. De kraan kon de generator gemakkelijk optillen nadat deze correct was opgetuigd en aangesloten op de kraan.

Meer over hijsen

https://hijskraanonderhoud.expertpagina.nl/

https://gereedschap.eigenstart.nl/

https://hijskranen.allepaginas.nl/

https://gereedschap.vinddirect.nl/

https://hijsmiddelen.jouwpagina.nl/

https://industriele-reiniging.eigenpage.nl/

https://hijskraan.allepaginas.nl/

https://hijsen.links.nl/

https://hoogwerker.m4n.nl/

https://schoonmaak.bestevanhetnet.nl/

https://hoogwerker.uwpagina.nl/

https://webshop.startpagina.net/
https://bouw-klussen.webgidsje.nl/
https://gereedschap.lize.nl/
https://gereedschap.linkspot.nl/
https://machinebouw.eigenoverzicht.nl/
https://gereedschap.b9.nl/
https://gereedschappen.startbewijs.nl/
https://bouw.linkwijzer.nl/

https://hijskranen.linkjespagina.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.